Holland
contact@hollandbioinnovation.nl

Verbod single-use plastics is definitief

Bioinnovation

Verbod single-use plastics is definitief

Het Europees Parlement heeft 27 maart 2019 ingestemd met de uitkomst van de triloogonderhandelingen over de richtlijn single-use plastics. 560 leden stemden voor, 35 leden stemden tegen en 28 leden onthielden zich van stemming. De regels, die nog moeten worden afgetekend door de Raad, worden dit jaar van kracht. EU-landen hebben twee jaar om ze uit te voeren.

Volgens de nieuwe regels verbiedt de EU de meest voorkomende artikelen voor eenmalig gebruik, zoals rietjes, bestek en wattenstaafjes. Het introduceert ook een volledig verbod op plastic bekers en voedselcontainers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, aangezien er goede alternatieven bestaan. EU-landen zullen het aantal bekers en voedselverpakkingen gemaakt van plastic tegen 2026 moeten verminderen. De regels stellen een reductiedoel van 77% van de plastic flessen in 2025 en 90% in 2029 voor. Het aandeel recyclaat in PET-flessen moet 25% zijn in 2025 en 30% in 2030. Lees hier het volledige persberichtWelke producten betreft het? 
voedselcontainers (fastfoodverpakkingen) – wikkels – drinkbekers inclusief deksels en doppen – flessen – lichtgewicht draagtasjes – disposables (bestek, rietjes, borden) – ballonnen en ballonstokjes – sigaretten met filter – wattenstaafjes – tamponst, maandverband, hygiënedoekjes – visnetten

Lees meer over de belangrijkste bepalingen

Reactie EuPC op het verbod 
«Wij betreuren de goedkeuring van deze regelgeving, waarbij een materiaal wordt gediscrimineerd dat in de komende decennia een cruciale rol speelt bij het oplossen van de werelwijde uitdagingen voor onze samenleving. Deze stemming zal een direct negatief milieueffect hebben en resulteren in het verlies van duizenden banen in Europa. Het schrijft bovendien voor dat landen en mensen hun consumptiegewoonten moeten veranderen zonder te focussen op wat echt de sleuteloplossing is, namelijk onderwijs en inzet op anti-zwerfafval. Het afval blijft, maar met andere producten. Helaas zijn er binnen het buitengewoon korte tijdsbestek geen degelijke effectbeoordelingen of LCA’s uitgevoerd, aangezien EU-politici hun strijd voor het zogenaamde goede doel wilden voortzetten.» 
Alexandre Dangis, Managing Director EuPC

Reactie vanuit NRK Verpakkingen 
«NRK Verpakkingen kan zich vinden in de reactie van EuPC. Daarnaast zijn wij ons bewust van de impact en de consequenties op de activiteiten van onze leden. Wat nu volgt is de vertaalslag van de aangenomen Europese richtlijn naar Nederlandse wetgeving. Als NRK Verpakkingen zullen wij alles doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om de belangen van onze leden daarbij duidelijk naar voren te brengen.»
Jur Zandbergen, directeur NRK Verpakkingen  

Fuente: https://www.nrk.nl/nieuws/nieuws-detail?newsitemid=3115188225

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *